Kaikki mitä olet halunnut tietää Kanariansaarista

Kaikki Kanariansaarista yhdessä paikassa ole hyvä

Sää, ilmasto ja lämpötila kuukausittain Kanarian pääsaarilla Teneriffa ja Gran Canaria

Teneriffa ja Gran Canaria, Kanariansaarten suosituimmat kohteet, tarjoavat matkailijoille ainutlaatuiset sääolosuhteet ja lämpötilat eri vuodenaikoina. Molemmat saaret sijaitsevat Atlantin valtameressä lähellä Afrikan rannikkoa, mikä takaa niille miellyttävän ilmaston ympäri vuoden. Lue seuraavaksi millainen sää ja lämpötila saarilla on eri vuodenaikoina kuukausittain. Kuten alempanakin todetaan, on tärkeää ymmärtää Kanarian mikroilmasto. Vaikka saaret ovat pieniä vaihtelee sää ja lämpötila saaren eri osissa, etelässä voi olla hellettä kun pohjoisessa tarvitsee talvitakin, vuorilla voi sataa luntakin.

Gran Canaria sää ja lämpötila

Gran Canaria on yksi Kanariansaarista, jotka sijaitsevat Atlantin valtameressä lähellä Marokon rannikkoa. Saaren sää vaihtelee kuukausittain ja myös eri alueiden välillä. Tässä on yleiskatsaus säästä kuukausittain Gran Canarian eri osissa:

 1. Tammikuu: Yleensä leutoa, keskilämpötilat noin 18°C. Pohjoisessa saattaa olla kosteampaa ja pilvisempää kuin etelässä.

 2. Helmikuu: Samankaltainen sää kuin tammikuussa. Mahdollisuus satunnaiseen sateeseen, erityisesti pohjoisosissa.

 3. Maaliskuu: Lämpötilat alkavat nousta, keskimäärin noin 20°C. Etelässä usein aurinkoisempaa ja kuivempaa.

 4. Huhtikuu: Kevät on täydessä vauhdissa, lämpötilat nousevat 20°C yläpuolelle. Vähemmän sateita, enemmän aurinkoisia päiviä.

 5. Toukokuu: Yksi parhaista kuukausista vierailla, lämpötilat 20–25°C, vähän sateita ja paljon aurinkoa.

 6. Kesäkuu: Alkaa olla lämpimämpää, keskimäärin 25°C. Etelässä kuivaa ja aurinkoista, pohjoisessa voi olla hieman pilvisempää.

 7. Heinäkuu: Kesä on kuumimmillaan, lämpötilat 25°C tai yli. Erittäin vähän sateita ja paljon aurinkoisia päiviä koko saarella.

 8. Elokuu: Samankaltainen sää kuin heinäkuussa, joskus vieläkin kuumempaa. Erinomainen aika ranta-aktiviteetteihin.

 9. Syyskuu: Lämpötilat alkavat laskea hieman, mutta silti yleensä 25°C ympärillä. Vähän sateita, paljon aurinkoa.

 10. Lokakuu: Miellyttävää, lämpötilat 20–25°C. Sateen mahdollisuus kasvaa kohti kuun loppua, erityisesti pohjoisessa.

 11. Marraskuu: Alkaa viiletä, keskilämpötilat noin 20°C. Lisääntyvää sade-riskiä, erityisesti pohjoisosissa.

 12. Joulukuu: Samankaltainen sää kuin marraskuussa. Joulukuussa voi olla viileämpää, erityisesti iltaisin.

Gran Canarialla on mikroilmastoja, mikä tarkoittaa, että sää voi vaihdella suuresti lyhyilläkin etäisyyksillä. Eteläosat ovat yleensä kuivempia ja aurinkoisempia, kun taas pohjoisosat ovat viileämpiä ja kosteampia. Vuoristoalueet voivat olla myös viileämpiä ja sumuisempia.

kaksi lomailijaa toisella lämmin ja toisella kylmä, taustalla teneriffan teide vuori
teneriffan sää ja lämpötila kuukausittain

Teneriffa, toinen Kanariansaarten helmistä, tarjoaa monipuolisen sään vuoden ympäri. Saaren sää vaihtelee alueittain, ja eri kuukaudet tuovat mukanaan vaihtelevat sääolosuhteet. Tässä on yleiskatsaus Teneriffan säästä kuukausittain ja eri alueilla:

 1. Tammikuu: Talven keskellä Teneriffalla on yleensä viileää, keskilämpötilat ovat noin 17-18°C. Pohjoisosissa saattaa olla sateisempaa ja pilvisempää kuin etelässä.

 2. Helmikuu: Sää on samankaltainen kuin tammikuussa. Pohjoisosissa voi olla satunnaista sadetta, kun taas etelässä on usein aurinkoisempaa.

 3. Maaliskuu: Kevään alkaessa lämpötilat alkavat nousta, keskimäärin 18-20°C. Eteläosissa on yleensä enemmän aurinkoisia päiviä.

 4. Huhtikuu: Kevät on selvästi läsnä, lämpötilat nousevat 20°C ympärille. Sateen mahdollisuus vähenee ja aurinkoisia päiviä on enemmän.

 5. Toukokuu: Erinomainen aika vierailla Teneriffalla, lämpötilat ovat 20-25°C, sateet ovat harvinaisia ja aurinkoa riittää.

 6. Kesäkuu: Alkaa lämmetä, keskilämpötilat nousevat 25°C tienoille. Etelässä on kuivaa ja aurinkoista, pohjoisessa saattaa olla hieman pilvisempää.

 7. Heinäkuu: Kesän huipussa lämpötilat ovat usein yli 25°C. Erittäin vähän sateita ja runsaasti aurinkoa koko saarella.

 8. Elokuu: Samankaltainen sää kuin heinäkuussa, joskus vieläkin kuumempaa. Ihanteellinen aika rannalla oleskeluun.

 9. Syyskuu: Lämpötilat alkavat hitaasti laskea, mutta pysyvät yleensä 25°C ympärillä. Vähän sateita, paljon aurinkoisia päiviä.

 10. Lokakuu: Miellyttävää säätä, lämpötilat 20–25°C. Sateen mahdollisuus kasvaa kuun loppua kohti, erityisesti pohjoisosissa.

 11. Marraskuu: Alkaa viiletä, keskilämpötilat noin 20°C. Sateiden todennäköisyys kasvaa, varsinkin pohjoisissa osissa.

 12. Joulukuu: Viileämpää, keskilämpötilat 17-18°C. Joulukuussa voi olla enemmän sateita, etenkin pohjoisessa.

Kuten Gran Canarialla, myös Teneriffalla on omat mikroilmastonsa. Eteläosat ovat yleensä kuivempia ja aurinkoisempia, kun taas pohjoisosat ovat viileämpiä ja kosteampia. Teiden kansallispuisto ja muut korkeat alueet voivat olla viileämpiä ja jopa lumisia talvikaudella.

Mikä on silloin tällöin ilmestyvä Calima?

Calima on erityinen sääilmiö, joka vaikuttaa Kanariansaarten, mukaan lukien Teneriffan ja Gran Canarian, sääolosuhteisiin. Tämä ilmiö johtuu Saharan autiomaan hiekan ja pölyn kulkeutumisesta Länsi-Afrikasta Atlantin yli Kanariansaarille. Calima ilmenee usein kuivana, tomuisena hiekkamyrskynä, joka voi kestää muutamasta tunnista useisiin päiviin.

Caliman aikana näkyvyys saarilla voi heikentyä merkittävästi, kun ilma täyttyy hienosta hiekasta ja pölystä. Tämä voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä ja ongelmia, erityisesti henkilöille, joilla on hengitystiesairauksia. Caliman aikana suositellaan välttämään ulkona oleskelua ja erityisesti raskasta liikuntaa.

Lämpötilat voivat nousta huomattavasti caliman aikana, mikä tekee ilmasta tukalan kuumaa ja kuivaa. Tämä voi olla erityisen rasittavaa kesäkuukausina, jolloin lämpötilat saattavat muutenkin olla korkeat. Calima tuo mukanaan myös lisääntynyttä UV-säteilyä, joten aurinkosuojan käyttö on erittäin tärkeää.

Caliman vaikutukset vaihtelevat saarten eri osien välillä. Yleensä eteläiset ja itäiset alueet kokevat voimakkaamman caliman kuin pohjoinen ja länsi. Tämä johtuu pääasiassa tuulten suunnasta, jotka kuljettavat Saharan hiekkaa ja pölyä saarille.

Caliman aikana saarten maisema muuttuu hätkähdyttävällä tavalla. Taivas saattaa muuttua harmahtavan oranssiksi ja horisontti hämärtyy, luoden surrealistisen ja epätavallisen näkymän. Tämä ilmiö voi myös aiheuttaa auringonlaskujen ja -nousujen värjäytymistä erikoisilla sävyillä.

Vaikka calima voi aiheuttaa väliaikaisia haittoja ja epämukavuutta, se on osa Kanariansaarten ainutlaatuista luonnollista ympäristöä. Se muistuttaa saarten läheisyydestä Afrikan mantereeseen ja niiden yhteydestä maailman suurimpaan autiomaahan, Saharaan. Calima on myös tärkeä ekologinen tekijä, sillä se kuljettaa ravinteita Atlantin yli, mikä vaikuttaa meriekosysteemeihin ja maaperän hedelmällisyyteen saarilla.