Kaikki mitä olet halunnut tietää Kanariansaarista

Kaikki Kanariansaarista yhdessä paikassa ole hyvä

Kanariansaarten luonto Gran Canarialla ja Teneriffalla

luontoa kanariansaarillaGran Canarian ja Teneriffan saaret, osa Espanjan Kanariansaaria, ovat tunnettuja ainutlaatuisesta luonnostaan ja monipuolisesta ekosysteemistään. Nämä Atlantin valtameren saaret sijaitsevat Marokon rannikon läheisyydessä, Afrikan luoteispuolella, ja ovat geologisesti osa Makaroneesian aluetta, joka käsittää Azorit, Madeiran, Kap Verden ja Selvagensin saaret.

Gran Canaria ja Teneriffa ovat molemmat tuliperäisiä saaria, mikä on muovannut niiden maisemia ja luonnon monimuotoisuutta. Gran Canaria on tunnettu erilaisista maisemistaan, joita kutsutaan joskus ”miniatyyrimannermaaksi”. Saarella on vuoristoalueita, laaksoja, hiekkadyynialueita ja upeita rannikkoalueita. Teneriffa, joka on saariryhmän suurin saari, on koti Espanjan korkeimmalle vuorelle, Teidelle, joka on myös aktiivinen tulivuori. Teide kansallispuisto, UNESCO:n maailmanperintökohde, on yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä.

Ilmasto näillä saarilla vaihtelee suuresti eri alueiden välillä. Yleisesti ottaen molemmat saaret nauttivat subtrooppisesta ilmastosta, jossa on lämpimiä ja suhteellisen kuivia kesäkausia ja leudompia, kosteampia talvia. Korkeammilla alueilla, kuten Teiden huipulla, voi esiintyä lumen ja jään peittämiä maisemia talvikuukausina. Vuoristojen läheisyys vaikuttaa myös sääolosuhteisiin, aiheuttaen mikroilmastoja, jotka vaihtelevat lyhyidenkin etäisyyksien päässä.

Kasvillisuus saarilla on hyvin monipuolista. Gran Canarian ja Teneriffan korkeilla alueilla kasvaa metsiä, jotka koostuvat pääasiassa havupuista, kuten Kanarianmännystä. Alavammilla alueilla vallitsee kuivempi ja aavikkomaisempi kasvillisuus, kuten kaktukset ja aavikon pensaat. Saarten pohjoisosissa, missä sade on yleisempää, löytyy lauhkeampia metsiä, jotka ovat täynnä laakeripuita ja muita kosteutta suosivia kasvilajeja.

Eräs merkittävä piirre näillä saarilla on niiden endemisten lajien runsaus. Gran Canaria ja Teneriffa ovat evoluution ja maantieteellisen eristäytymisen myötä kehittyneet ainutlaatuisiksi biodiversiteetin keskittymiksi. Monet kasvi- ja eläinlajit ovat endeemisiä, eli ne esiintyvät vain näillä saarilla. Esimerkiksi Kanarianmänty ja loistokaktus ovat endeemisiä kasvilajeja. Eläimistössä merkittävä rooli on lintulajeilla, kuten sinikurkkukerttunen ja Kanariankerttu, jotka ovat molemmat endeemisiä Teneriffalle. Gran Canarialla taas esiintyy useita endeemisiä hyönteislajeja ja matelijoita.

Nämä saaret ovat myös tärkeitä lintujen muuttoreittejä, ja ne tarjoavat elinympäristön monille muuttolinnuille. Lintubongareille saaret tarjoavatkin ainutlaatuisia mahdollisuuksia havaita sekä paikallisia että muualta muuttavia lintulajeja.

Merellinen elämä on myös osa saarten luonnon monimuotoisuutta. Rannikkoalueilla ja vesissä elää monia kalalajeja, merinisäkkäitä, kuten delfiinejä ja valaita, sekä monenlaisia äyriäisiä ja muita mereneläviä. Snorklaajat ja sukeltajat voivat nauttia kristallinkirkkaista vesistä ja rikkaasta merenalaisesta elämästä.

Ympäristönsuojelu on tärkeää saarten ainutlaatuisen luonnon säilyttämiseksi. Molemmilla saarilla on useita suojelualueita ja kansallispuistoja, jotka on perustettu suojelemaan herkkää ekosysteemiä ja harvinaisia lajeja. Tämä sisältää sekä maalla että merellä sijaitsevia suojeltuja alueita.

Matkailun vaikutus saarten luontoon on myös huomionarvoinen. Vaikka matkailu tuo taloudellista hyötyä, se tuo mukanaan myös ympäristöhaasteita, kuten luonnonvarojen kulutusta ja elinympäristöjen häiriintymistä. Kestävän matkailun edistäminen on tärkeää saarten ekologisen tasapainon säilyttämiseksi.

Gran Canarian ja Teneriffan luonto tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän geologisia ihmeitä, monimuotoista kasvillisuutta ja eläimistöä sekä erilaisia mikroilmastoja. Näiden saarten luonnonsuojelutyö ja ympäristötietoisuuden kasvattaminen ovat avainasemassa, jotta nämä upeat saaret voivat jatkaa olemassaoloaan ja ihastuttaa tulevia sukupolvia niiden ainutlaatuisella kauneudella ja biologisella monimuotoisuudella.